top of page

Papaz

Eriği

Ağacı geniş hızlı gelişen sık dallı orta verimli bir çeşittir. meyve yuvarlak 15-20 gr ağırlığındadır. Kabuk rengi parlak koyu yeşildir. Meyve eti sert sulu ve orta tatlıdır. Meyve olgunlaştığında rengi morumsu kırmızıdır. Genelde yeşil tüketilir. Tozlayıcı olarak aynalı kullanılmalıdır.  Bulunduğu bölgenin iklimine göre nisan – mayıs aylarında hasat edilir.

SEYREK DİKİLDİĞİNDE DEKARDA İSTENİLEN VERİM ALINAMIYOR .EN İDEAL DİKİM MESAFESİ ;

(  7 x 3,5 m Aralık x Mesafe ile dikilebilir. Bu taktirde Dekara 40 ağaç dikilir. Bu durumda;   

Dekardan: 40 kg x 31 ağaç = 1.240 kg Kabuklu Ceviz alınır).

TOZLAYICI:Franquette.

Trilye zeytini 4 kg'ye 1 kg yağ vermektedir.Yağ oranı %30dur.Bu türde zeytin -5 dereceye kadar soğukluğa dayana biliyor.Hem yemeklik hem de yağlık olarak üreliyor.Agaç başına sulama imkanı arazilerde Trilye zeytini 45.-50 kg kadar verimi artmaktadır.

Ülkemizin en iyi salamuralık çesididir. .  Orta büyüklükte agaçlar meydana getirir. Sarkık ve sık bir dallanma sistemine sahiptir. Periyodisite özelligi azdır. Yag oranı % 23 olup tanesi iri ve etli bir zeytindir. Killi topraga ve sulanan arazilere önerilir. Kendine verimli bir çesittir. Meyvesi orta irilikte olup et miktarı %89, yag oranı %20'dir. Son yıllarda çekirdegi çıkarılarak biberli, havuçlu ve bademli olarak yapılan salamurası aranmaktadır FİDANLARIMIZ AŞILIDIR!!!.

Meyveleri ve çekirdeği çok iridir. Meyveleri %21,8 oranýnda yağ içerir. Meyve eti sert olduğundan beklemeye dayanıklıdır. Taneleri çok iri olduğundan standart değildir. Ancak son yıllarda iç ve dış piyasada iri zeytin talebinin artmaıştır.

FİDANLARIMIZ AŞILIDIR!!!

Verimi iyi olup uygun bakım sartlarında düzenli ürün verir. Meyveleri iri ve % 26,9 oranında yag içerir. Genellikle yesil sofralık olarak kırma zeytin tipinde degerlendirilir. Yag oranı yüksek oldugunda yaglık olarak degerlendirilebilir.

Arbequina Bodur Zeytin Fidanı

Zeytin’ büyük ilgi görmeye başladı. Boyu 1.50 santimetre uzunluğunda olan Bodur Zeytin hakkında bilgi veren Muzaffer Özkan, "Bu zeytin türünün ana vatanı İspanya’dır. Diğer zeytinlere göre verimi çok yüksektir. Bir dekarda alanda 250-300 adet dikilebilir. Dekarda 750-1000 Kg arasında verim alınabilmektedir. Bodur zeytinin boyu 1.35 metredir. Bir bodur zeytinden ortalama olarak 15 kilogram zeytin alınmakta. Bu arada dikimden 1 yıl sonra bodur zeytinlerden ürün alınmaya başlanır. 

 

Son yıllarda ülkemizde de fidan üretiminin başlamasıyla zeytinliklerimize girmeye başlamıştır.
Meyveleri orta büyüklükte, çekirdekleri küçüktür. Meyveleri %20.4 oranında yağ içerir.
İspanya’da olduğu gibi ülkemizde de yeşil olum döneminde toplanan meyveler İspanyol usulüne göre yeşil sofralık olarak değerlendirilir.

Ormanlık ve çalılık alanlarda yetişen dağ çileği meyvesi, mayıs-haziran gibi çiçek açar. Çiçekleri beyaz renktedir. Dağ çileğinin kullanılan kısmı yaprakları ve meyvesidir. Yapraklar ilkbaharda toplanıp kurutulur, meyvelerin toplama zamanı ise yaz ortasına denk gelir.Elma ve limon asitleri ile C vitamini bulunur. Bu nedenle, tansiyonu düşürmekte ve kanı temizleyici özelliği bulunmaktadır. 

Ortalama meyve agırlıgı 329.8g'dır. Meyve sekli yuvarlak, simetrik ve göz ucunda belirgin, besten fazla köselidir. Kabuk yüzeyi dalgalı, orta parlak ve yesilimsi sarıdır. Meyve et dokusu gevsek olup, tatlı ve suludur. Meyvesi bogucu degildir.

İzmir ve aydın yöresinde yaygın olarak yetiştirilen kurutmalık bir çeşittir. Ağaçları 3-8 metre kadar bir taç yapar. Yayvan veya yuvarlak taçtır. Sofralık olarak ta değerlendirilir. Meyveler basık –yuvarlak , sarı renkli, meyve eti koyu kırmızı,bol çekirdekli dolgun ve tatlıdır. Ağustos başında olgunlaşır. Genellikle susuz şartlarda yetiştirilir.

BURSA SİYAHI

SİYAH İNCİR

Taze tüketim için üretilen sofralık çeşittir. Meyveleri iri yuvarlak şekillidir. Kabuk  rengi koyu mor veya morumsu siyahtır. Meyve eti geniş ve dolgun olup ,meyve iç boşluğu yoktur. Kabuk yapısı dayanıklı, meyve ati sıkı dokulu,yola dayanımı iyi bir çeşittir. Hasat zamanında çatlama yapmaz. Şeker oranı %17-18 dir. Her yıl ürün verir. Dondurulmaya uygundur. Denizli yöresinde ağustosun ikinci yarısından sonra hasat edilir.

Meyveleri iri tanelidir.

Meyveleri gelişirken yeşil olgunlaşınca koyu kahve rengindedir.

Sonbahar meyvesidir. Kışın yaprağını döker.

Meyvesi taze koparıldığında hafif serttir.

Donlara dayanıklı olup sıcak ve soğuk iklimlerde rahatlıkla yetiştirilir.

Tozlayıcı gerektirmeyen kendine verimli bir çeşittir.

Farklı bir tad ve meyve çeşiti yetiştirmek isteyen hobi bahçesi sahiplerine özellikle tavsiye edilir.

 Agacı güçlü gelisir, yarı yayvan taç olusturur ve yüksek verimlidir. Meyve eti sarı renkte gevrek, tatlı ve aromalıdır. Meyve rengi koyu mordur. Soguk hava depolarında uzun süre (3 aydan fazla) depolanabilir.

HASAT TARİHİ  :  Ağustos 4 hafta

FORTUNE 

ERİK

 Agaçları orta kuvvette ve dikine gelisme egiliminde olan bir çesittir.Meyve iri, kabuk tam olgunluk döneminde koyu kırmızı olup üzerinde olgunlastıgında kırmızıya dönen sarı lekeler vardır. Meyve eti sarı, kabuk altında kırmızı rengindedir. Meyve eti sert olup çekirdek ete baglı degildir.

HASAT TARİHİ  :  Ağustos 3- 4 hafta

STANLEY

ERİK

Ağacın Yapısı

Ağacı, orta kuvvette yarı diktir.

Meyve Eti

Sarı renkli ve liflidir. Çekirdek ete az bağlıdır.

Meyve Kabuk Rengi

Meyve kabuk rengi, yeşil zemin üzerine patlıcan moru renkte ve üzeri pusludur.

Meyve Yapısı

Meyvesi küçük, karın çizgisi belirgindir.

Hasat Zamanı

Hasat, Ağustos’un 4, Eylül’ün 1. haftası

LİMON

AYVA

Agacı, orta kuvvette gelisir, önce dikine büyür, agaç yaslandıkça dallar da sarkmaya baslar.Meyveler toparlak, sap tarafına dogru uzunca, kabuk limon sarısı renginde, havlı, kalın ve sert; eti sarımtırak, gevrek, bol sulu ve mayhostur.

HASAT TARİHİ  :  Eylül 4 Hafta

EŞME

  AYVA

 Yarı dik gelisir ve genis taç olusturur.Meyve orta – iri, iri, yuvarlak genis karınlı, sapa dogru dar, meyve silindirik, sap kısmı uzunca, çiçek kısmı küttür Meyve eti gevrek, sulu, mayhos, bogucu degildir. Sofralık degeri yüksektir.

HASAT TARİHİ  :  Eylül 3 Hafta

Meyve Kabuk Rengi

Siyah

Meyve Yapısı

Orta-küçük

Hasat Zamanı

Yaz ayı süresince hasat edilebilir.

Ağaçları yarı dik ve kuvvetli gelişir, geniş taç oluşturur.Meyveleri orta irilikte, az kumlu, tatlı, suludur. Meyve rengi yesil zemin üzerine kırmızı yanaklıdır. Erkenci olmasına ragmen raf ömrü uzundur, 3–4 ay depolanabilir.

HASAT TARİHİ  :  Haziran 4 hafta

AKÇA

ARMUT

Ağacın Yapısı

Ağacı kuvvetli ve yarı diktir.

Meyve Kabuk Rengi

Meyve kabuk rengi yeşil, yeme olumunda yeşilimsi sarı renkte ve incedir.

Meyve Yapısı

Meyvesi küçük, kısa boyunlu, alt kısmına doğru geniştir.

Hasat Zamanı

Hasat, Temmuz’un 2-3. haftasındadır.

DEVECİ

ARMUT

 Agaçları ilk yıllarda yavas gelisir. Daha sonra gelisme kuvvetlenir. Meyveleri çok irice alt kısmı genistir. Meyve kabugu hasat sırasında açık yesil, yeme olumunda sarımsı yesil ve sarı renklidir. Hasat edilen meyveler ocak ayında yeme olumuna gelir. Meyve eti beyaz, sert, çok sulu, tatlı ve aromalıdır. Çok kaliteli ve pazarlarda aranan bir çesittir. Meyveleri soguk hava depolarında mayıs ayının sonuna kadar saklanabilir.

Ağacın Yapısı

Ağaçları orta kuvvette olup, 5 metre yüksekliğe ulaşır. Yaprakları koyu yeşil ve ovaldir.

Meyve Eti

Koyu kahve meyve eti vardır. Çiçek tablasına bağlı ve eriksi yapıdadır.

Meyve Kabuk Rengi

Koyu kahverengiye dönen meyve kabuğu rengi vardır.

Meyve Yapısı

Meyveleri yuvarlak ve üstten basıktır.

Hasat Zamanı

Ekim sonu kasım başı arasında hasat edilir. Hasat olumunda tadı buruk olur. Bekletildikten sonra yumuşar ve lezzetlenir.

  • Ahududu, üzümsü meyveler grubundandır.

  • Yabanilere oranla bu çeşitler daha verimli,ve ekonomik değerleri çok daha yüksektir.

  • Ahududu, Yurdumuzda özellikle son birkaç yıldır ticari amaçla yetiştirilmektedir.

  • Ahududu genelde bol güneşli, rüzgardan korunmuş yerleri severler.

  • Meyve olgunluk dönemi Haziran Ağustos aylarında gerçekleşmektedir.

  • Ahududu fidanı yediveren çok verimlidir.

  • Hastalıklara dayanıklıdır. Pazarın aradığı bir çeşittir.

  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page